Osman Sağlam'dan Tarım ve Sulama Konusunda Stratejik Değerlendirmeler

 'Üreticimizin yanındayız, gerekli adımları kararlılıkla atacağız'

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı’nın Ankara’da AK Parti Genel Merkezde düzenlediği istişare toplantısında konuşan Karaman Milletvekili Sağlam, zirai don ve sulama yatırımlarına dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı’nın düzenlediği ve Ekonomi İşleri Başkanı Sn. Nihat Zeybekci’nin başkanlığında gerçekleşen İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi Milletvekilleri İstişare Toplantısında, Sağlam tarım sektörüyle ilgili önemli mesajlar verdi.

Milletvekili Sağlam, 65 ili etkileyen zirai don felaketinin ardından Karaman’da 15 milyon elma fidanının tamamının zarar gördüğünü, benzer durumun Niğde, Kayseri ve Amasya gibi illerde de yaşandığını belirtti.

“Üreticimiz büyük bir felaketle karşı karşıya kaldı. Devletimiz, üreticimizin emeğini yerde bırakmayacak. Ekim ayına kadar üreticimizin masraflarının en azından bir kısmının karşılanmasına yönelik çalışmalar sürüyor” dedi.

“Elma Piyasası İçin Geçici Önlem Şart”

Karaman’ın Türkiye’de elma ticaretinin merkezi haline geldiğini vurgulayan Sağlam, soğuk hava depolarının da bu zincirin önemli bir halkası olduğunu belirtti.

“Ürün kaybı fiyatlara yansıyacaktır. Şu anda 15 TL olan elma, 40 TL’ye kadar yükseldi. Yaz aylarında bu fiyat 150 TL’ye kadar çıkabilir. İç piyasayı ve dış ticareti korumak adına, Haziran ayı içerisinde bazı üretici ülkelerden geçici ve kontrollü ithalatın gündeme alınması, rekabet gücümüzün ve dünya pazarındaki yerimizin korunması adına önemlidir” ifadelerini kullandı.

Şili, Arjantin, Polonya ve İran gibi ülkelerde elma fiyatlarının düşük olduğuna dikkat çeken Sağlam, bu konuyu Ticaret Bakanı ve Tarım Politikaları Başkan Vekili ile paylaştıklarını, süreçle ilgili koordineli bir çalışma yürütüldüğünü belirtti.

“Sulama 2026 Yılı Yatırım Programında mutlaka yer almalı”

Milletvekili, sulama projelerine dair değerlendirmesinde ise bütçe disiplini ile tarımsal verimlilik arasında önemli bir ilişki bulunduğunu vurguladı.

“Karamanımızda Gödet Barajı’nda su var ancak sulama hâlâ ilkel yöntemlerle yapılıyor. 2025 yılı Yatırım Programına alınamayan modern sulama sistemlerinin 2026 yılı Yatırım Programına  bütçesinde mutlaka yer alması gerekiyor. Karaman, Konya ve Niğde ovalarında tarımsal kalkınma ancak suyu verimli kullanmakla mümkündür” dedi.

Toroslar'daki su kaynaklarının azaldığına dikkat çeken Sağlam, iktidar olarak hem çevreyi koruyan hem üreticiyi destekleyen politikaları sürdüreceklerini belirterek,

“Tarımda sürdürülebilirlik ve gıda arz güvenliği bizim için öncelikli konudur. Bu doğrultuda her adımı planlı ve sorumlu şekilde atmaya devam etmemiz gerekiyor, var olun suyumuzu da tasarruflu ve verimli kullanmak zorundayız” dedi.





karaman